- Harald Kroeger: “Araç bilgisayarları, elektronik sistemlerin karmaşıklığını önemli ölçüde azaltmanın anahtarıdır.”
- Bosch, tüm otomotiv uygulamaları için araç bilgisayarları geliştiriyor.
- Bosch merkezi bilgisayarına sahip araçlar 2019 yılından beri yollarda.
- Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümü ocak ayında faaliyete geçecek.
Stuttgart, Almanya – Modern otomobillerde zeka, birçok açıdan önem taşıyor ve Bosch araç bilgisayarları bu noktada rol üstleniyor. Otomotiv elektroniğinin yeni çok yönlü bileşenleri olan bu bilgisayarlar, ayrı kontrol ünitelerinin çok daha fazla sayıda fonksiyonunu; merkezi ve son derece güçlü elektronik modüllere entegre ediyor. Bosch araç bilgisayarları, bir yıldan uzun bir süredir, sürücü destek sistemleri ve üretim araçlarındaki hareketler gibi fonksiyonları kontrol ediyor. Çok yakında bunlara, kokpit fonksiyonları ve araç gövde elektroniği için merkezi bilgisayarlar da katılacak. Bu nedenle, modern otomobiller için üretime hazır bilgisayarlar sunabilen Bosch, başka hiçbir şirkette olmadığı kadar geniş bir portföye sahip. Bu durum finansal iş sonuçlarına da yansıyor.
Bosch, araç bilgisayarları konusunda milyarlarca Euro’luk siparişler aldı. Sadece geçtiğimiz yazdan bu yanabu rakam 2,5 milyar Euro değerindeydi. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Harald Kroeger, “Araç bilgisayarları, Bosch açısından büyük bir iş potansiyeli oluşturuyor. Daha şimdiden, yüksek performanslı bilgisayarlarımız sayesinde otomotiv üreticileri, bizi önde gelen mühendislik ve teknoloji iş ortaklarından biri olarak görüyor” dedi. Araç bilgisayarları, Bosch’un yazılım yoğunluklu elektronik sistemlerdeki öncü rolünü artırma çabalarının merkezini oluşturuyor. Bu sistemlerin pazardaki değeri yaklaşık 20 milyar Euro ve 2030 yılına kadar yılda yüzde 15 büyüyecek. Bu talebi karşılamak için, Bosch bünyesinde yeni Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümü, 17.000 çalışanıyla Ocak 2021’de faaliyete geçecek. Bosch, bu birimde araç bilgisayarları, sensörleri ve kontrol üniteleri için donanım ve yazılım mühendisliğini bir araya getiriyor.
Otomotiv elektroniği geleceğe hazır hale geliyor
Yüksek performanslı kontrol üniteleri, gelecekte tüm otomobiller için olmazsa olmaz bir parça haline gelecek. Bu merkezi düğümler, arabanın tüm ‘sinirlerinin’ birleştiği yerlerdir. Saniyede birkaç milyar operasyon gerçekleştiren olağanüstü bilgi işlem gücü sayesinde merkezi bilgisayarlar; otonom sürüş, veri tabanlı hizmetler ve sürekli yazılım güncellemeleri için ihtiyaç duyulan büyük verileri bile işleme yeteneğine sahiptir. McKinsey’e göre, yazılımın bir aracın değerindeki payı bugün sadece yüzde 10 iken, gelecekte yüzde 30’a yükselecek. Bu gelişme, bitlerin ve baytların geleceğin araçları açısından ne kadar önemli olacağını vurguluyor. Bu nedenle, söz konusu yazılım fonksiyonlarını ve veri hacimlerini yönetebilen araç bilgisayarları, yakında ister kompakt, ister premium sedan veya 40 tonluk kamyonlar olsun, tüm araçlarda standart bir özellik olacak.
Bosch, kokpit ve bağlanabilirlik fonksiyonları, sürücü destek sistemleri ve otonom sürüş, güç aktarım mekanizmaları ve araç gövde elektronikleri için bilgisayarlar geliştiriyor. Bu durum da, tüm merkezi araç fonksiyonları üzerindeki kontrolün, sadece bir avuç yüksek performanslı merkezi bilgisayarda yoğunlaştırmanın mümkün olacağı anlamına geliyor. Bosch’un geliştirdiği araç bilgisayarını düşünün. Bir sonraki araç üretiminde, on kadar kontrol ünitesi tarafından yapılan görevleri bu bilgisayar üstlenecek. Günümüzde bazı araçlar toplamda 100’den fazla kontrol ünitesine sahip ve bu gelişme, otomotiv üreticilerinin bu sayıyı önemli ölçüde azaltmasına olanak sağlayacak. Kroeger, “Araç bilgisayarları, elektronik sistemlerin karmaşıklığını önemli ölçüde azaltmanın ve bunları mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmenin anahtarıdır” diyor. Tüm bunlara ek olarak da, daha merkezi yüksek performanslı bilgisayar kullanımı kablolamadan tasarruf sağlayarak maliyet, ağırlık ve montaj alanını azaltacak.
Otomotiv elektroniğinin öncüsü
Önümüzdeki yıllarda araç bilgisayarlarına, otomobilin farklı bölümlerinden veya uzmanların deyimiyle etki alanlarından görevler verilecek. Bu durum gerçekleştiğinde sadece tek bir merkezi bilgisayar araç hareketini kontrol etmekle kalmayacak, araç gövde elektroniğini de yönetecek. Bu tür merkezi bilgisayarlar zamanla daha da güçlü hale gelecek. Son 20 yılda, bir kontrol ünitesinin navigasyon amaçlı bilgi işlem gücü 3.000 kat artış gösterdi. Bu, işlem gücünün her iki yılda bir ikiye katlandığını belirten Moore yasalarının öngördüğü artışın neredeyse üç katıdır. Bunun neticesinde modern bir kokpit bilgisayarı yalnızca ekranları, bilgi ve eğlence sistemlerini ve ses komutlarını değil, aynı zamanda bazı sürücü destek işlevleri gibi diğer etki alanlarının görevlerini de kontrol edebilir.
Ocak 2021’den itibaren yeni Mobilite Bilişim Çözümleri Bölümünün yöneticiliğini üstlenecek olan Dr. Mathias Pillin, “Bosch araç bilgisayarları, farklı araç etki alanlarındaki son derece karmaşık sürüş fonksiyonlarında bile ustalaşmayı mümkün kılacak” diyor. Yeni bölümün adı bir tesadüf değil. Burada Bosch, tek bir çatı altında sürücü desteği ve otonom sürüş, araç multimedyası, güç aktarım mekanizmaları ve araç gövde elektroniği alanlarından yazılım, elektrik ve elektronik mühendisliği yeteneklerini bir araya getirecek.
Modüler tasarım, iş potansiyeli sunuyor
Bosch araç bilgisayarlarını, tüm gereksinimler ve koşullar için donanım ve yazılım da dahil olmak üzere doğru elektronik sistemi içeren ölçeklenebilir bir kit olarak sunuyor. Nihai amaç, tüm merkezi bilgisayarların, sensörlerin ve kontrol ünitelerinin birbiriyle mükemmel uyumlu olduğu bir yazılım ve sistem mimarisidir. Otomotiv üreticileri için böyle modüler bir tasarımın avantajı, farklı araç modelleri için araç bilgisayarları geliştirirken onlara ekstra esneklik sağlamasıdır. Örneğin, donanım ve yazılım için temel bir mimari tanımlanmışsa, bilgisayar bu hatlar doğrultusunda müşterinin isteklerine göre tasarlanabiliyor. Premium bir araç olması durumunda, baskılı devre kartlarına ekstra yazılım modülleri veya özel yongalar eklenerek ilave fonksiyonlar sağlanabiliyor. Kompakt bir araç söz konusu olduğunda ise araç bilgisayarının yapısı, temel emniyet fonksiyonları üzerinde merkezi kontrol sağlayacak şekilde değiştirilebiliyor. Pillin, “Araç bilgisayarlarına yönelik modüler tasarımımız ve geniş portföyümüz, Bosch’un tüm otomotiv üreticilerinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği anlamına geliyor” dedi. Bu tasarım ilkesi, Bosch’un büyük bir pazara erişmesini sağlayacağından, yüksek performanslı bilgisayarlar için de büyük bir iş potansiyeli anlamına geliyor.
Detaylı Bilgi İçin:
Nuray Sağlam, Bosch Türkiye Kurumsal İletişim
0 (216) 432 01 32 nuray.saglam@tr.bosch.com
Gizem Çimen, UNITE Edelman
0 (212) 272 93 13 gizem.ayvazoglu@unite.com.
Mobilite Çözümleri, Bosch Grubu’nun en büyük iş sektörüdür ve 2019 yılında 46,8 milyar Euro’luk satış gerçekleştirilmiştir. Bu rakam, grubun toplam satışlarının yüzde 60’ına denk gelmektedir ve Bosch Grubu’nu önde gelen otomotiv tedarikçilerinden biri yapmaktadır. Mobilite Çözümleri iş sektörü, mümkün olduğunca kazasız, emisyonsuz ve stressiz mobilite vizyonuna sahiptir ve Grubun uzmanlığını otonom, elektrifikasyon ve bağlanabilirlik olmak üzere üç mobilite alanında bir araya getirmektedir. Müşterileri için bu çaba, entegre mobilite çözümleri sağlamaktadır. İş sektörünün ana faaliyet alanları arasında; içten yanmalı motorlar için enjeksiyon teknolojisi ve güç aktarma sistemleri, çevre birimleri, güç aktarım mekanizması elektrifikasyonu için çeşitli çözümler, araç güvenlik sistemleri, sürücü destek ve otonom işlevler, kullanıcı dostu eğlendirici bilgilendirme sistemi ve ayrıca araçtan araca ve araçtan altyapıya iletişim teknolojisi, tamir atölyesi konseptleri ve otomotiv satış sonrası pazarına yönelik teknoloji ve servis bulunmaktadır. Bosch, aralarında elektronik motor yönetimi, ESP® elektronik denge kontrol sistemi ve sabit basınçlı dizel püskürtme teknolojisinin de bulunduğu önemli otomotiv inovasyonları da sunmaktadır.
Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve servis tedarikçilerinden biridir ve dünya genelinde yaklaşık 400.000 çalışana sahiptir. Şirket, 2019 yılında 77,7 milyar Euro’luk satış gerçekleştirmiştir. Bosch’un faaliyetleri dört sektöre ayrılmaktadır: Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Tüketim Malları ile Enerji ve Bina Teknolojisi. Dünyanın önde gelen IoT şirketlerinden biri olarak Bosch; akıllı evler, akıllı şehirler, ağa bağlı mobilite ve endüstri için yenilikçi çözümler sunmaktadır. Şirket; sensör teknolojisi, yazılım ve hizmet alanlarındaki tecrübesi ve kendi IoT bulutunu kullanarak müşterilerine; ağa bağlı, farklı alanları bir arada bulunduran ve tek bir kaynaktan elde edilen çözümler sunabiliyor. Bosch Grubu’nun stratejik hedefi, ağa bağlı yaşam için inovasyonlar sağlamaktır. Bosch, yenilikçi olan ve büyük bir ilgi gören ürünler ve servislerle dünya genelinde yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Kısacası Bosch, ‘Yaşam için teknoloji’ oluşturmaktadır. Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve 60 ülkedeki 440 bağlı kuruluşu ve bölge şirketinden oluşmaktadır. Satış ve servis ortakları dahil edildiğinde, Bosch’un küresel üretim, mühendislik ve satış ağı neredeyse dünyadaki tüm ülkeleri kapsamaktadır. Şirketin gelecekteki büyümesinin temeli, yenilikçi gücüdür. Bosch, dünya genelinde yaklaşık 125 lokasyonda araştırma ve geliştirme alanında yaklaşık 72.600 çalışana sahiptir.
Daha fazla bilgi için www.bosch.com, www.iot.
Yorum Bırakın